lauantai 4. tammikuuta 2014

Erilainen joulu ja uusi vuosi Tansaniassa



  4.1.2014
Hyvaa alkanutta vuotta 2014!
Reilut pari viikkoa sitten ystäväni Leena liittyi matkaseuraani.  Suunnistimme joulun viettoon Sansibarille, jonka paratiisirantoja oli kehuttu kovasti.  Saimme valkoisen hiekkarantajoulun. Samoilimme laskuveden aikana pitkin rantoja 3 – 5 tuntia päivässä. Oli aivan uskomattoman ihanaa!

Eräänä päivänä lähdimme rohkeasti paikallisella Dalla-dallalla Stone Towniin. Meille oli kerrottu, että ne kulkevat kerran tunnissa. Pääsimme pysäkille, jossa eräs valkoinen bugalowiemme asukas jutteli paikallisen pyörällä olevan miehen kanssa.  Tämä paikallinen mies oli kuulema sanonut, ettei tänään juuri menisi Dalla-dalloja kuin vasta iltapäivällä ja että hänen tuttu taksikuskinsa ajaisi meidät 25 USD:lla Stone Towniin. Sanoimme miehen valehtelevan, koska juuri olimme majapaikasta varmistaneet, että Dall-dallat kulkevat. Meidän naapurimies hyppäsi paikallisen miehen tutun kyytiin, mutta me jäimme odottelemaan Dalla-dallaa, joka tulikin ehkä noin 15 minuutin päästä. Olihan se erikoisen hieno kokemus matkustaa reilun tunnin kestävä matka Stone Towniin ja takaisin. Varsinkin paluumatka oli mieliinpainuva. Dallan katolle nostetiin rakennustavaraa, ihmisten markkinoilta ostamaan ruokatavaraa yms. Sen lisäksi sisällä olimme kuin sillit purkissa. Aina, kun Dalla-dallaan tuli uusi asiakas, ajattelimme, ettei siihen mahdu, mutta kummasti aina vain löytyi tilaa. Rahastaja ja hänen apurinsa roikkuivat takana astinlaudalla, taisi siinä välillä joku matkustajakin roikkua. Kun viimein pääsimme pakokatkun, hien ja kaiken muun hajun sekamelskasta puolipökertyneinä pois, huojennus oli valtava. Mutta kokemusta en missään nimessä unohda, oli se niin uskomaton reissu! Stone Townia oli varoiteltu varkaista, muttemme tavanneet ainuttakaan. Ja ostimme sandaaleja, huiveja, mekkoja jne. Oli pitkästä aikaa kiva shoppailla.

Rantoja kävellessämme tapasimme monenlaista ihmistä. Paikalliset monitoiminaiset, jotka aloittivat aamun kantamalla sankokaupalla hiekkaa  rannalta bungalowikylämme hiekkateille  ja jatkoivat siivoamalla huoneemme sekä tarjoamalla hierontaa, hennatatuointeja ja hiusten letitystä kilpailivat asiakkaistaan. Rannalla heitä tuli myös vastaan. Emme ottaneet hierontaa ensimmäisinä päivinä, sillä olimme lenkkeilemässä. Sanoimme, että ehkä joskus otamme. Siitähän me saimme kuulla: Olimme kuulema luvanneet ottaa hieronnan, hennatatuoinnin ja kaiken muunkin palvelun yhdeltä jos toiselta naiselta. Minä kimmastuin ja sanoin, ettemme kyllä ole mitään luvanneet! Sitten säikähtivät ja jättivän meidät rauhaan. Maasai-miehet kauppasivat koruja eikä heistä meinannut millään päästä eroon. Saimme kuulla useaan otteeseen, miten katsominen oli ilmaista. Mutta pakko oli ostaa jotain, jos erehtyi katsomaan koruja, jotta pääsi heistä eroon. Jopa pienet lapset olivat oppineet myymisen taidon. He yrittivät kaupata omatekemiään purjeveneitä,  itse keräämiään simpukoita ja kyselivät kyniä sekä jalkapalloja. 

Moniin mielenkiintoisiin ihmisiin törmäsimme. Heidän kohtalonsa jäi mitetityttämään kovastikin. Majapaikkamme lähellä oli upea afrikkalainen nuori nainen, joka piti vaatekojun lisäksi hierontapaikkaa yllä. Hän kertoi, miten vaikeaa yrittäminen oli nuorelle yksinhuoltajaäidille, joka oli hukannut perheensä neljävuotiaana ja tullut raskaaksi raiskauksen seurauksena. Tämä upean kaunis nainen oli päässyt töihin hotelliin, jossa oli tavannut ihmisiä, joiden avulla oli saanut hierojan koulutuksen. Ja kyllä hän hieroikin kipeät jalkani niin ammattitaitoisesti, että uskon kyllä hänen kertomaansa! 

Ostimme eräältä rastatukalta hänen itse virkaamiaan pipoja. Hänen kaveri piti meille seuraa, kun rasta korjasi tekemäänsä värivalintavirhettä Leena  pipoon. Tämä nuori mies tuntui lohduttomalta, koska hänellä ei ollut töitä, ei mahdollisuutta mennä naimisiin, sillä ei ollut rahaa ostaa naimakauppaa. Kertoillessaan omaa tarinaansa hän yritti opettaa minulle samalla Swahilia. Pojalla oli erinomainen muisti. Hän puhui kohtuullisen hyvää englantia, osasi hieman saksaakin. Maasai-poika kulki eräänä iltapäivänä kanssamme ja kertoi, miten kannatta kauppaa tehdä. Hän kertoi, että ensimmäisen naimakaupan päättäa vanhemmat, mutta seuraavan naisen saa itse valita. Heimon keskuudessa oli yleinen tapa, että miehellä saattoi olla kahdeksankin vaimoa. Ja kun jokaisen kanssa oli hyvä tehdä 2-3 lasta, sisaruksia siunaantuikin sitten melkoinen määrä. Valehtelimme surutta, että olemme naimisissa tai että meillä on poikaystävä Suomessa. Näin saimme olla rauhassa näitten nuorten miesten kosinnoilta, vaikkakin joulun pirkeisiin meitä pyydettiin siitä huolimatta. Kerroimme, että Suomessa joulua juhlitaan erittäin hillitysti käymällä kirkossa ja olemalla perheen parissa. Ja päädyimmekin syömään jouluillallisen omassa majapaikassa  paikallisen afrikkalaisen tonttutanssiryhmän pitäessään meille livekonserttia.  

Palattuamme Sansibarita Dar Es Salaamiin tutustuimme Dariin ja afrikkalaiseen elämään 4 tunnin pyöräilysafarilla kaupungissa. Olihan mahtava reissu. Kävimme paikallisessa perheissä, tutustuimme kierrätysideoihin, söimme aamupalaa yhdessä paikallisten kanssa sekä vierailimme Markkinapaikassa. Opas ammattimaisine avustajineen oli aivan huippuluokkaa. 

Lensimme takaisin Arushaan, josta hyppasimme suomalaisen safariporukan mukaan Luonnonpuistosafarille N’gorogoron Graaterille ja Lake Manyaraan. Sanattomana seurasimme luontoa ja niita ihmeellisia elaimia livena, joista olin lukenut  tai katsonut kirjoista tai luontodokumenteista. Upeimpana jai mieleen kymmenet elefanttiperheet, pikkuruiset suloiset apinat seka mahtavat virtahevot, joiden valtavaa kokoa ei voi ymmartaa, ennen kun sen omin silmin nakee. Nyt olemme yrittaneet levata ja valmistautua Kilimanjaron valloittamiseen. Kuulemisiin jalkeen Kilimanjaron!

In English: I’m sorry but I don’t have time to translate...  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti